Chiropraxie

Bij onze dierenartpraktijk kunt u ook terecht voor chiropraxi bij uw paard, hond of kat. Dierenarts Barry Van Vlierbergen is ook opgeleid als IAVC Chiropractor. Chiropractie wordt vaak “kraken” genoemd in de volksmond. Natuurlijk is het onmogelijk dat een normaal mens een gewricht van een gezond paard kan laten kraken of verplaatsen.

Het krakende geluid wat gehoord kan worden, wordt veroorzaakt door gasbelletjes welke verplaatst worden wanneer een gewricht gemanipuleerd wordt. Wat een chiropractor wel doet, is proberen de normale beweeglijkheid in een gewricht te herstellen.Chiropractie is een manuele behandelmethode welke bedoeld is om de algemene gezondheid te ondersteunen en neurologische, spier- en gewrichtsproblemen te verhelpen.

Chiropraxie focust op abnormale bewegingen en beperkingen van de wervelkolom en het effect van deze beperkingen op het zenuwstelsel en het gehele lichaam. Het doel van een chiropractische behandeling is het maximaliseren van de mobiliteit en optimaliseren van lichaam en zenuwstelsel. Voorafgaand aan een chiropractische behandelingen, dienen eerst de wervelkolom en ledematen onderzocht te worden om beperkingen in de beweeglijkheid te detecteren. Daarna kunnen aangetaste gewrichten behandeld worden.

Chiropractie is dus geen vervanging van traditionele diergeneeskunde. Het vormt eerder een aanvulling. Natuurlijk kan het soms noodzakelijk zijn eerst een kreupelheidsonderzoek uit te voeren alvorens chiropractisch te behandelen.

Bij huisdieren kunnen beperkingen in de beweeglijkheid van gewrichten zich op allerlei manieren uiten, zoals:

  • nek en rugpijn
  • beperkte of verminderde prestaties
  • afkeer om te bewegen (trappen lopen, springen, wandelen,…)
  • pijnuitingen bij bepaalde bewegingen
  • onverklaarbare kreupelheid (dit na een diergeneeskundig onderzoek)
  • overgevoeligheid

Wanneer een beperking wordt opgemerkt, dan zal de beweeglijkheid herstelt worden door middel van de handen of vingers. Chiropractie is een erg specifieke, zachte manier van behandelen.

Meeste dieren vertonen een duidelijke verbetering na 1 tot 4 behandelingen. Acute problemen zullen sneller op een behandeling reageren dan chronische aandoeningen welke frequentere behandelingen nodig hebben. In dergelijke gevallen kan regelmatige controle noodzakelijk zijn.