Gebit

Vooral kleinere hondenrassen en katten zijn gevoelig voor tandplaque en tandsteenvorming. Dit is deels een erfelijke aanleg veroorzaakt door de kwaliteit van het speeksel. Sommige patiënten moeten voor deze aandoening 2x per jaar onder narcose om het gebit te onderhouden. Niet alleen stank uit de bek, maar ook pijn aan het gebit en verminderde eetlust kunnen het gevolg zijn van deze aandoening.

Wij willen hier vooral het risico op ontsteking van het tandvlees onder uw aandacht brengen. Via ontstoken tandvlees kunnen bacteriën in het bloed komen. Deze bacteriën kunnen schade veroorzaken aan de nieren, de hartklepjes en de tussenwervelschijven. Wij proberen bij de huisdieren het tandvlees gezond te houden door tijdig tandsteen te verwijderen. Dit is vergelijkbaar met wat uw eigen mondhygiëniste voor uw gebit doet. Hierdoor wordt het voor bacteriën moeilijk om in het bloed te komen en zo de inwendige organen aan te tasten. De door deze bacteriën veroorzaakte schade is helaas niet omkeerbaar, zodat voorkomen hier duidelijk beter is dan genezen.

Ons advies is dan ook om bij dieren die aanleg hebben voor tandsteenvorming een paar keer per week de tanden te poetsen. Hierbij geldt “jong geleerd is oud gedaan”. Wij leren u graag hoe u dit aan kunt pakken. Door het poetsen van de tanden van uw huisdier kunt u hem of har veel leed en een eventueel narcoserisico besparen.