Operaties

Sterilisatie

De sterilisatie van de teef is een preventieve ingreep in een weliswaar gezond lichaam maar dient om veel leed te voorkomen. Hoewel aan elke operatie een narcoserisico zit en ook de ingreep zelf complicaties kan geven, is het verstandig om de ingreep te laten uitvoeren. Het wegvallen van de hormonen verlaagt de kans op tumoren van de melkklieren (borstkanker) enorm. Als de operatie uitgevoerd wordt voordat uw hond 4x loops is geweest, zien we duidelijk minder kans op deze, vaak kwaadaardige gezwellen. Bij operatie vóór de eerste loopsheid is de kans zelfs bijna nul doordat het lichaam nauwelijks onder invloed van vrouwelijke geslachthormonen is geweest. Ook op latere leeftijd kan de operatie nog nut hebben.

Baarmoederontsteking is bij oudere intacte teven een belangrijke doodsoorzaak. Door het wegnemen van de eierstokken en, indien nodig de baarmoeder zelf, wordt dit voorkomen. Groeihormoonproblemen en Diabetes Mellitus (suikerziekte) kunnen ook grotendeels tegengegaan worden door een sterilisatie. Door het wegnemen van de eierstokken is de hond bovendien niet meer vruchtbaar. Een ongeplande dracht wordt hiermee voorkomen. Bovendien heeft uw teef geen last meer van de invloed van de vrouwelijke geslachtshormonen.

Veel teven zijn zowel tijdens de loopsheid (last opdringerige reuen) als de periode erna (schijndracht en daardoor timide gedrag) niet helemaal zichzelf.
Het ideale moment voor de operatie is voor de meeste teven vóór de eerste loopsheid of (bij honden die al erg jong loops zijn) 3 maanden na het begin van de eerste loopsheid. Let op: de vruchtbare periode begint vaak pas als het meeste bloedvloeien al gestopt is en uw teef kan drachtig worden van een dekking in de eerste loopsheid.

Castratie

Net zoals teefjes kunnen ook reuen een castratie ondergaan. Bij de castratie wordt de reu onvruchtbaar gemaakt. Er zijn veel verschillende redenen waarom men over kan gaan tot castratie van een reu. In tegenstelling tot bij de teef, waarbij er veel medische voordelen bestaan van castratie (zoals minder kans op kwaadaardige melkkliertumoren, geen kans op baarmoederontsteking, e.d.), zijn er bij de reu relatief weinig medische voor- of nadelen.

De redenen voor de castratie van een reu zijn:

  • Ongewenst territoriaal of seksueel hyperactief gedrag
  • Overmatige afscheiding vanuit de penis
  • De aanwezigheid van een niet gecastreerde teef in huis of in de omgeving
  • Voorkomen van testikeltumoren bij reuen met 1 bal in de buik (echter het risico op het ontstaan van testikeltumoren bij reuen met 1 bal in de buik is zeer klein).
  • Ter behandeling van goedaardige prostaatvergroting
  • Ter behandeling van testikelkanker

Voor sommige reuen kan castratie echt een verbetering geven in bijvoorbeeld gedrag of ongemak van de aanwezigheid van loopse teefjes. Echter de castratie kan ook nadelen met zich meebrengen:

  • De reu wordt vaak wat rustiger. Dit is bij de meeste reuen juist gewenst maar kan in sommige gevallen ook ongewenst zijn.
  • Na castratie hebben dieren vaak de neiging tot gewichtstoename.

Naar aanleiding van de reden van castratie en in overleg met uw dierenarts kan gekozen worden voor verschillende vormen van castratie, operatief of chemisch.

Gebitsbehandeling

Net als bij mensen komen bij honden ook tandproblemen voor. Dit gaat meestal om tandplaque die overgaat in tandsteen. Onder de randjes van dit tandsteen kunnen de bacteriën in de mond zich nestelen en het tandvlees en de wortel van de tand aantasten. Uiteindelijk kunnen de tanden en kiezen los komen en kan de infectie via de wortelholte gemakkelijk in het bloed komen. Andere klachten kunnen zijn: slecht eten, pijnlijke bek en stinken uit de bek. In dergelijke gevallen kan gebitssanering hond noodzakelijk zijn.