Puppy’s

Dierenartsenpraktijk Oost Nederland vindt het belangrijk dat uw pup goed wordt begeleid in zijn / haar groeifase. Wij bieden daarom gratis het Puppy-Consultatiebureau aan. Ook wanneer u geen vaste cliënt bij ons bent, is uw pup van harte welkom om het Puppy-Consultatiebureau GRATIS te volgen.

De assistente zal de dieren op 4, 6, 8 en 10 maanden controleren, wegen en informeren of er nog vragen zijn over voeding en bijvoorbeeld opvoeding. Tevens zal de hond er nu op een leuke manier aan wennen dat er in de oren gekeken wordt, het gebit bekeken wordt en dat er in de buik wordt gevoeld. Hierdoor zal de hond een stuk minder nerveus zijn voor een bezoekje aan de dierenarts in de toekomst. Volgende onderwerpen zullen tijdens een bezoek aan het Puppy-consultatiebureau besproken worden:

 

Gewicht en voeding

We zullen de pup iedere keer wegen, het is namelijk erg belangrijk om goed het gewicht en de groei in de gaten te houden. De groei van pups van kleine, middelgrote, grote en zeer grote rassen is namelijk zeer verschillend. Zo is een Dashond (Teckel) in 8 tot 10 maanden uitgegroeid en volwassen, terwijl dit bij een Sint Bernard tot 24 maanden duurt. Bij de grote en zeer grote rassen komen door deze langere groeiperiode vaker groeistoornissen voor, dan bij de kleine en middelgrote rassen. Afhankelijk van het ras zullen we bespreken welke voeding geschikt is en hoeveel voeding er gegeven mag worden. Het gewicht wordt in een groeiboekje bijgehouden.

Gebit

We bekijken het gebit, om te zien hoe het met de stand en het wisselen gaat. Een hond wisselt vanaf drie maanden en op zeven maanden leeftijd moet alles gewisseld zijn. In sommige gevallen gaat het wisselen niet goed of is de stand afwijkend waardoor het volwassen gebit scheef kan gaan staan. Het is belangrijk dat dit op tijd ontdekt wordt zodat er vroegtijdig wat aan gedaan kan worden.

Ogen en oren

We zullen de pup bekijken of er geen afwijkingen te zien zijn aan de ogen. Heeft uw pup weleens last van uitvloeiing en zien de ogen er helder uit? Zijn de oren mooi schoon en niet pijnlijk en luistert de pup goed?

Parasieten en wormen

Waarom is het zo belangrijk om te ontwormen en te ontvlooien? We zullen daar uitgebreid over praten. Wanneer moet de pup weer ontwormd worden en hoe kunt u dat het beste doen? Hoe kunt u vlooien en teken het beste bestrijden en hoe vaak moet u dat doen? We kunnen u tips geven of voordoen hoe u het beste kunt ontwormen of een vlooienpipet kunt toedienen.

Geslachtsapparaat

Zijn bij de reu alle twee de balletjes ingedaald of is uw teef al loops? Uw pup gaat puberen en onbewust leert de hond soms ongewenst gedrag aan, het is fijner om dit te voorkomen.

Wat is de beste leeftijd om hem of haar te laten helpen en wat zijn de voor- en nadelen van castratie en sterilisatie? In sommige gevallen kan bepaald gedrag van een hond verergeren. De hondengedragsdeskundige kan u adviseren bij deze beslissing.

Het wandelen en uitlaten

Loopt de pup goed mee aan de riem? Hoe lang mag u met de hond wandelen? Loopt de pup kreupel? Zeker bij grote hondenrassen is dit zeer belangrijk om goed in de gaten te houden. Is de pup tijdens het wandelen sociaal naar andere honden, dieren en mensen?

Zindelijkheid

Als uw pup onzindelijk is zullen we bekijken of dit een medisch- of een gedragsprobleem is. Afhankelijk van de oorzaak zullen we samen met u het probleem proberen op te lossen.

Gedrag

Al uw vragen over het gedrag van uw hond heeft, kunnen deze worden gesteld. De hondengedragsdeskundige herkent door haar vele ervaring veel gedrag en kan u tijdig tips geven. Hiermee kunnen veel gedragsproblemen voorkomen worden. Het is goed voor de hond om te wennen aan de onderzoeken en het bezoek aan de kliniek, hierdoor zal uw hond minder snel een angst voor de dierenarts opbouwen. Ook zullen we u leren wat u thuis met de pup moet oefenen, zodat u daar op latere leeftijd profijt van heeft als uw hond een keer ziek is en een behandeling nodig heeft. Uiteraard kunt u alle vragen stellen die u heeft en proberen wij u zo goed mogelijk medisch en gedragsmatig te begeleiden. Ook wordt u, indien nodig, geadviseerd over vacht, verzorging, parasieten, enz.

Belangrijke onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere vakantie/pension, castratie/sterilisatie, gebitswisseling, gedrag, natuurlijk controle van de groei en het wegen. Om de groei goed bij te kunnen houden zullen we voor uw pup een groeicurve maken. Op één jarige leeftijd worden zij weer door de dierenarts gecontroleerd en krijgen zij hun benodigde vaccinatie. Zo wordt uw pup goed in de gaten gehouden en leert hij / zij dat het in de dierenartspraktijk leuk is, zodat hij/zij de volgende keer weer vrolijk mee naar binnen wandelt.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer 0575 43 23 00 of 0545 275089