Vaccinaties

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom verstandig om uw hond te beschermen tegen bepaalde ziekten door middel van een vaccinatie. In Nederland vaccineren we standaard tegen Parvo, hondenziekte, besmettelijke leverziekte (infectieuze hepatitis), de ziekte van Weil (leptospirose), Kennelhoest (para-influenza en bordetella) en Hondsdolheid (Rabiës).

Leeftijd pup / hondEnting
6 wekenPuppy entingAfhankelijk van het risico (pension, hondenschool) kan het raadzaam zijn jaarlijks te enten tegen kennelhoest vanaf een leeftijd van 9 weken.De kleine cocktail bestaat uit leptospirose en para-influenza. De grote cocktail bestaat uit hondenziekte, Parvo, besmettelijke leverziekte, leptospirose en para-influenza.

Een Rabiës enting kan vanaf 12 weken en heeft een geldigheid van 3 jaar voor verblijf in het buitenland vanaf 21 dagen na de enting.

9 wekenParvo-enting
12 wekenGrote vaccinatiecocktail
1 jaarGrote vaccinatiecocktail
2 jaarKleine vaccinatiecocktail
3 jaarKleine vaccinatiecocktail
4 jaarGrote vaccinatiecocktail
5 jaarKleine vaccinatiecocktail
6 jaarKleine vaccinatiecocktail
7 jaarGrote vaccinatiecocktail

Voor een aantal aandoeningen is een enkele injectie nog niet voldoende, daarom hebben pups meerdere vaccinaties achter elkaar nodig. Daarna dient uw hond jaarlijks gevaccineerd te worden. Sommige entingen geven drie jaar bescherming, andere maar een jaar, vandaar dat we vanaf de leeftijd van een jaar de zogenoemde “grote cocktail” en “kleine cocktail” afwisselen. Daarom worden ook volwassen dieren steeds opnieuw gevaccineerd; om hun immuniteit op peil te houden zodat ze niet, of veel minder, ziek worden wanneer ze in aanraking komen met een van die ziekteverwekkers waarvoor gevaccineerd is. Ook voor bejaarde honden en katten is vaccinatie belangrijk. Onze honden en katten worden dus hun hele leven jaarlijks gevaccineerd.

Dit is een advies en geen verplicht vaccinatieschema. Variaties zijn mogelijk bij individuele dieren naargelang de omstandigheden.