Kleine gezelschapsdieren

Konijnen

Konijnen zijn prooidieren. Ziekte of zwakheid tonen is levensgevaarlijk. Roofdieren zouden hun slachtoffer zo gevonden hebben. Konijnen laten dus niet graag zien dat ze niet in orde zijn. Voor u als eigenaar betekent dit, dat u op elke afwijking van het normale gedrag van uw konijn alert moet zijn. Minder eetlust of een beetje sloomheid zijn alarmerende tekenen. Wacht niet met uw konijn te laten controleren als er iets in zijn gedrag verandert. Ervaren fokkers zeggen niet voor niets: “een ziek konijn is een dood konijn”.

Door middel van vaccinatie kunnen we konijnen beschermen tegen twee dodelijke ziekten: Myxomatose en Viral Hemorrhagic Syndrome (VHS/RHD). Er is recentelijk een vaccin op de markt gekomen dat met een jaarlijkse vaccinatie de konijnen tegen beide ziekten beschermt. Deze entstof is ook voor individuele konijnen beschikbaar, zodat de speciale konijnenentspreekuren komen te vervallen. Wel is het advies uw konijn in het voorjaar (maart) in te laten enten. De afweer is dan maximaal opgebouwd als het insectenseizoen begint.

Veel konijnen krijgen onbeperkt voer. Hierdoor zijn ze snel te dik. Ook zien we regelmatig konijntjes met te lange en scheve nagels. Tijdens het bezoek voor de vaccinatie kunnen wij uw konijn ook wegen en de nagels controleren.

Met name in de zomer zijn konijnen gevoelig voor myasis. Dit is een ziekte die veroorzaakt wordt doordat vliegen eitjes leggen in de vacht van een konijn. Dit gebeurt als het konijn een wondje of een natte, vuile plek in de vacht heeft. De maden die uitkomen, beginnen door de huid van het slachtoffer te eten. In korte tijd ontstaan hierdoor grote wonden die verschrikkelijk pijnlijk zijn. De aangetaste konijnen zijn vaak niet meer te redden doordat er teveel gifstoffen van vervallen weefsel vrijkomen. Vliegen die rond een konijn zwermen, zijn dus zeer alarmerend. Het is verder van groot belang het konijn schoon te houden en aangekoekt vuil direct te verwijderen.