Koliek

Koliek is een van de meest voorkomende ziekten bij het paard. Het is een verzamelnaam voor een groot aantal problemen die buikpijn veroorzaken. De ernst van deze aandoeningen varieert van relatief onschuldig tot acuut levensbedreigend.

Zo bestaan er verschillende soorten koliek: krampkoliek, verstoppingskoliek, gaskoliek, zandkoliek, liggingsveranderingen, invaginaties, … De symptomen bij koliek kunnen erg verschillen, dit hangt af van het type koliek, de mate van koliek en het karakter van het paard.

 

Koliek

  • Acuut stoppen met eten
  • Afwisselend liggen en weer opstaan
  • Naar buik kijken, trappen en stoms bijten
  • Optrekken van de buik
  • Rollen
  • Schrapen met de voorbenen
  • Flehmen
  • Zweten
  • Sneller ademhalen
  • Alleen maar willen liggen of alleen maar stokstijf blijven staan
  • Sloom worden of onrustig worden

Omdat de heftigheid van de koliek niet altijd overeenkomt met de ernst van de afwijking is het raadzaam om altijd contact met de paardenpraktijk op te nemen. Eenmaal de diagnose gesteld is kan een behandeling gestart worden. Om de kans op terugkomen van het probleem zo klein mogelijk te maken is de nazorg van uw paard echter minstens zo belangrijk.

Voeding speelt ook een rol bij koliek. Probeer grote wisselingen in het voeraanbod te voorkomen. Dit betekent zoveel mogelijk vaste tijden en vaste hoeveelheden. Als uw paard koliek heeft gehad heeft het meestal een paar dagen niet gegeten, het is dan van belang om het rantsoen weer rustig op te bouwen naar het oude niveau. Met name het krachtvoer langzaam opbouwen. Om de darmmotoriek te stimuleren en de passage te vergemakkelijken voeren.

Wel kunt u veel doen om koliek te voorkomen. Goede voeding en goed stalmanagement is hier heel belangrijk in. Ons advies om het risico op zandkoliek te verkleinen is het gebruik van Psyllium (Sandclear, Zandweg,…) over het voer. Nog beter is het als u voorkomt dat uw paard steeds de kans krijgt zand op te nemen.

Als uw paard koliek heeft staan wij 24 uur per dag klaar om uw paard te behandelen. Dit kan aan huis maar paarden die ernstige koliek hebben kunnen ook opgenomen worden.

Bij ernstige, levensbedreigende koliek zoals bij een darmafsluiting of een liggingsverandering van de dunne of dikke darmen kan een operatie levensreddend en noodzakelijk zijn, hiervoor zullen we uw paard doorsturen naar een specialist.

Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer 0575 43 23 00

Contactgegevens

Paardenpraktijk Oost Nederland
Wagenvoortsdijk 11
7218 MP Almen

Telefoonnummer

KvKnummer

09178852

Openingstijden

U kunt elke werkdag* bij ons terecht tussen 8.00 en 18.00 uur.

Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00

* Op nationale feestdagen (nieuwjaar, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis) zijn wij gesloten. Voor spoedgevallen zijn wij wel op deze dagen bereikbaar.

Regio

Apeldoorn, Arnhem, Baak, Beekbergen, Borculo, Bronkhorst, Brummen, Deventer, Didam, Dieren, Doesburg, Doetinchem, Duiven, Eibergen, Emst, Epe, Groenlo, Goor, Eerbeek, Gaanderen, Hoendelo, Holten, Klarenbeek, Laren, Lichtenvoorde, Lochem, Loenen, Markelo, Raalte, Rheden, Rijsen, Ruurlo, Twello, Toldijk, Vaassen, Varsseveld, Voorst, Vorden, Wehl, Westendorp, Westervoort, Wilp, Zevenaar, Zeddam, Zelhem, Zutphen, Bathmen, , Holten, Lichtenvoorde, Varsseveld, Stokkum, ’s Heerenberg, Haaksbergen, Eibergen, Twello, Gelderland, Nederland